BankID på kort

BankID på kort består av ett BankID som är lagrat på ett smart kort, d.v.s. ett plastkort av kreditkortstyp som innehåller en elektronisk krets (chip). Beroende på vilken bank som utfärdar kortet kan det handla om t.ex. ett betalkort eller ett renodlat BankID-kort. Gemensamt för alla kort som innehåller ett BankID är att BankID-logotypen är präglad på kortet. För att kunna använda BankID på kort behöver du också ha en kortläsare som ansluts med kabel till din dator. Din bank förser dig med både kort och kortläsare.

Det finns två olika typer av kortläsare - med respektive utan inbyggd knappsats. Vilken typ av kortläsare du får beror på vilken bank du har.

Till ditt BankID på kort får du också en PIN som är en sifferkombination som du skriver in när du använder ditt BankID. Beroende på vilken typ av kortläsare du har skriver du in din PIN på datorns tangentbord eller på kortläsarens inbyggda knappsats.

Beroende på vilken bank du har så kan du ha möjlighet att byta PIN och/eller låsa upp din PIN om den låsts p.g.a. för många felaktiga inmatningsförsök. För vissa kort är detta inte möjligt och du måste då beställa ett nytt kort hos din bank. Om du har ett kort där det går att låsa upp PIN så har du också fått en upplåsningskod även kallad PUK.

Om du har ett kort som medger PIN-hantering klickar du på knappen Administrera ID i BankID säkerhetsprogram och sedan på knappen Hantera PIN. De alternativ under Välj Aktivitet som är tillgängliga går att utföra med det aktuella kortet.