Detta är BankID

BankID är en e-legitimation, d.v.s. en elektronisk personlig identitetshandling som du använder för att styrka din identitet. Till skillnad från fysiska legitimationshandlingar som körkort och ID-kort, använder du BankID på webbplatser som behöver försäkra sig om att du är den du utger dig för att vara, vid inloggningar och underskrifter. Det kan t.ex. gälla din internetbank, Skatteverket eller Försäkringskassan. För att ditt BankID ska fungera behöver du förutom själva e-legitimationen BankID, också ha BankID säkerhetsprogram installerat i din dator.

Det finns tre typer av BankID - BankID på fil, BankID på kort och Mobilt BankID. Den senare, Mobilt BankID, används i mobiltelefoner och surfplattor och hanteras inte med BankID säkerhetsprogram. Därför beskrivs Mobilt BankID inte närmare i den här hjälptexten. Kontakta din bank om du vill veta mer om Mobilt BankID.

Vilka typer av BankID du har tillgång till styrs i första hand av din internetbank och du bör alltid gå via internetbanken när du ska komma igång med BankID.